Met minder moeite meer werk verzetten?


Beste Mood.Tipper,


De tijd vergeten, de ideeën voelen opborrelen en helemaal opgaan in je werk?
Gewoon omdat je het graag doet en er energie van krijgt? Geweldig!


Het omgekeerde is ook waar. Iets moeten omdat het nu eenmaal moet voelt lastig en vreet energie. Het is voor veel mensen een hot topic, zo net na de vakantie.


Wist je dat we tot maar liefst 5 keer (!) productiever zijn wanneer we ons in de mood voelen? Reden genoeg dus om even in mijn pen te kruipen.


Met minder moeite meer werk verzetten? Hier zijn 4 tips.


1. Begin de werkdag met een momentje voor jezelf.
Tune in op je werkdag. Dat kan in de auto op de parkeerplaats net voordat je op kantoor binnenstapt, in de trein of op je werkplek als je bij de vroege vogels bent. Wat doe je dan? Sluit even je ogen, haal een paar keer diep adem en bereid je mentaal voor op de werkdag. Neem je voor er een mooie dag van te maken. En zeg tegen jezelf wat je vandaag wil
realiseren. Tune in op het gevoel alsof je de dingen al gerealiseerd zou hebben. Zo begin je bewust en positief geladen aan je dag.


2. Verandering van spijs doet eten.
Verandering van omgeving werkt stimulerend. En dan doel ik niet op een ander bedrijf, maar gewoon door eens op een andere plek te gaan zitten. Zonder je af (veel kantoren hebben vergaderruimtes die de helft van de tijd niet gebruikt worden), wissel van werkplek met een collega van een andere afdeling of in je eigen team, of werk eens vanuit een cafeetje (ook in loondienst kun je dat opperen). Op een andere plek zijn mensen vaak ineens veel meer geconcentreerd, creatiever en productiever. Het proberen waard!


3. Ga sparren.
Veel leidinggevenden vinden het lastig om hulp te vragen en gaan vaak meteen zelf dingen uitdokteren. Dit gebeurt veel bij onafhankelijk ingestelde mensen. Vaak heeft een collega het wiel echter al uitgevonden. Zonde van jouw kostbare tijd als je dat dan opnieuw zou gaan  doen. Dus: wanneer je iets op wil gaan lossen, stel jezelf even de vraag of iemand
anders mogelijk al eerder een oplossing bedacht. Voorkom om al te lang alleen te gaan ploeteren. Bedenk eerder wie jou het beste zou kunnen helpen en vraag die persoon even om raad. Weet dat de meeste mensen van nature graag helpen.
Het geeft hen het gevoel belangrijk en nuttig te zijn.


4. Stop de taak waar je mee bezig bent.
Dit klinkt misschien onlogisch. Voel je dat je met iets aan het sukkelen bent en je kan niet meteen iemand om hulp vragen? Vraag je dan af wat maakt dat je aan het sukkelen bent. Welke andere taken vergen veel energie? Leg je jezelf (te) hoge verwachtingen op? Of zijn de externe verwachtingen op dit moment te hoog? Ga even op verkenning bij jezelf en neem gepaste actie. Zo hoef je binnenkort niet meer te sukkelen met dezelfde dingen.

Wil je weten in welke Mood je bent? Doe de test en ontvang jouw Mood.State met mogelijke interventies waarmee je direct aan de slag kan.


Met enthousiaste groet,
Fabienne Van den Haute