Hoe reageer jij op stress?

(Her)ken jij de reacties rond stress bij jezelf of bij je medewerkers? En wat doe je er mee?

 

Blijf je rondlopen met stress? Of kan je de rollen omdraaien en stressoren de baas zijn?

 

Druk is nooit helemaal te vermijden. En druk leidt tot stress. Die kan je nooit helemaal uit je leven bannen. Gelukkig werkt stress voor veel mensen ook zeer stimulerend en constructief. Het is langdurige en overmatige stress die contraproductief werkt. Te veel daarvan kan je lichaam en geest grondig verstoren. Maar dat wist je al.

 

Dokters zijn het erover eens dat chronische stress primaire lichaamsfuncties zoals de spijsvertering en immuniteitssystemen ernstig verstoren. ‘Het maakt mensen ziek’ horen we daar. ‘Te veel stress werkt psychosomatische aandoeningen in de hand. Psychologische aandoeningen, zoals de eerder werkgerelateerde burn-out, komen steeds vaker voor. En mensen reageren vaak op een ongezonde manier op stress: door te roken, te veel alcohol, ongezond te eten of met mentale inactiviteit. Hierdoor wordt de schade die de stress op zich veroorzaakt nog vergroot. En zo komen veel mensen in een vicieuze cirkel terecht.’

 

Stress maakt deel uit van het dagelijks leven. De manier waarop we er mee omgaan maakt het verschil. En gelukkig zijn er hulpmiddelen en eenvoudige technieken waarmee je overmatige stress tot meer gezonde proporties kan terugbrengen.


 

Hebben jij of jouw medewerkers af te rekenen met chronische stress? Een kort testje.

Wat antwoord jij op de volgende zeven vragen?

 

1. Maak je je voortdurend zorgen en praat je op een negatieve manier met jezelf?

2. Heb je moeite om je te concentreren?

3. Word je vanuit een impuls snel kwaad over relatief kleine zaken?

4. Heb je vaak terugkerende pijn in je nek of hoofdpijn?

5. Voel je je vaak overdonderd, angstig of neerslachtig?

6. Eet je ongezond, drink je veel alcohol, of rook je veel?

7. Heb je geen plezier meer in kleine dingen?

 

Als je ‘Ja’ op 4 of meer vragen kunt antwoorden, heb je echt te veel stress in je leven.

Tegelijkertijd zijn de antwoorden op deze vragen het begin naar een leven waar dagelijkse stress beheersbaar is. Alleen al het feit dat je bewust antwoordt op deze vragen kan zorgen voor merkbaar positieve veranderingen in je leven.

 

Er ligt een hele stressless wereld voor je open …

 

Met positieve groet,


Fabienne Van den Haute

Mood.Coach

Wil je weten in welke Mood je bent? Doe de test en ontvang jouw Mood.State met mogelijke interventies waarmee je direct aan de slag kan.