Bescheidenheid versus zichtbaarheid.

Beste Mood.Tip-lezer,

Bescheidenheid is een mooie kwaliteit dat wij in België hoog in het vaandel dragen. Doch het zorgt ervoor dat we onze capaciteiten en resultaten durven minimaliseren.
Wie bekend is met het kernkwadrant van Ofman weet dat elke kwaliteit een valkuil heeft.

Voor de kwaliteit "bescheidenheid" is de valkuil "onzichtbaarheid". En dat willen we juist niet als het over zaken gaat en we bv. succes boeken in het bedrijf, mooie teamresultaten behalen, een fijne sfeer creëren, slagen in nieuwe verwezenlijkingen of innovaties.

Als leidinggevende is het opportuun de balans te vinden en positieve zaken niet steeds als normaal of klein te beschouwen. Maar deze wel professioneel en fier te tonen. Dit kunnen immers uw (potentiële) klanten, sollicitanten én interne collega’s in het bedrijf of andere afdelingen zijn.

Er is niets mis met successen, bedrijfskwaliteiten en innovaties in de verf te zetten! Het trekt klanten, goede werkkrachten en nog meer positieve resultaten als een magneet aan. Hiervoor kan sociale media een fijn middel zijn, naast de ook eenvoudige communicatiemogelijkheden.

Ik geef hier dan ook de voorzet om ook mijn eigen bescheidenheid te temperen ...

Nu bent u aan de beurt! Welke successen hebt u de vorige weken gerealiseerd, hoe klein of groot ze ook zijn? Maar bovenal: hoe zal u deze “zichtbaar” maken?

Met bescheiden & zichtbare groet

Fabienne Van den Haute

Wil je weten in welke Mood je bent? Doe de test en ontvang jouw Mood.State met mogelijke interventies waarmee je direct aan de slag kan.