Werk loslaten?

Beste Mood.Tip-lezer,

Vakantie? Er zijn vakanties geweest dat ik de weken voor mijn vakantie en de weken na mijn vakantie zo druk was met alles regelen, dat ik mij wel eens afvroeg of dit het wel allemaal waard was. Niet de beste manier om op vakantie te gaan. Ook niet voor de rest van het gezin …

Herken jij jezelf in deze situatie? Lees dan deze tips, die je helpen het werk tijdens de vakantie los te laten!

 • Vertrouw op je collega’s en werknemers als je er niet bent.

 • Zorg dat je goede afspraken maakt met de collega’s en werknemers, die tijdens jouw afwezigheid de werkzaamheden overnemen. Hoe duidelijker de afspraken, hoe makkelijker de overdracht verloopt.

 • Leef tijdens jouw vakantie in het "nu" en ontspan. Makkelijker gezegd dan gedaan. Ik moet nog … en ik had nog ... Dit heeft dus totaal geen zin. Je bent dan alleen fysiek op vakantie, terwijl je het mentaal nu juist zo goed kan gebruiken. Geniet van wat je (niet) doet en van de omgeving.

 • Vermijd het bekijken van je e-mail. Dat ligt voor de hand, maar is ook zo moeilijk. Het lezen is vaak snel gedaan, maar de gevolgen blijven lang in je hoofd doorgaan. Stel jouw 'out of office' reply goed in. Eén keer per dag jouw mails bekijken is nog steeds veel op vakantie … Doe activiteiten die je normaal niet zou doen. Hierdoor kan je beter jouw zinnen verzetten en onthoud je meer van jouw vakantie. Dat is ook leuk voor als je weer terug bent uit vakantie.

 • Blijf bewegen: sport, dans, zwem of wandel. Beweging zorgt voor ontspanning en daar gaat het hier nu net om. Tevens krijg je van beweging veel extra energie.

 • Schrijf voor jouw vertrek de openstaande zaken op om op te volgen na jouw vakantie. Op die manier is het uit jouw hoofd. Je wilt met een zo leeg mogelijk hoofd op vakantie zijn. Pas dan geniet je het meest van jouw vakantie. Mocht jou tijdens jouw vakantie toch nog iets te binnen schieten, dan kan je dat ook beter opschrijven en na jouw vakantie bij de rest voegen.

 • Hou een inspiratieboekje bij. Als je ontspannen en even uit de dagelijkse werkomgeving bent, komen vaak de beste ideeën. Het is een fijn vooruitzicht bij terugkomst deze ideeën verder te ontwikkelen.

 • Vertel tijdig aan jouw collega’s wanneer je afwezig bent. Dit is uitermate belangrijk als je rustig weg wilt gaan. "Tijdig" betekent in de meeste gevallen niet in de maand dat jij weggaat. Vaak is het zo dat hoe meer mensen zich kunnen voorbereiden om zaken over te nemen (zie ook punt 1), hoe minder werk er ligt als je terugkomt.

 • Maak duidelijke afspraken over jouw bereikbaarheid als leidinggevende. Dit is heel belangrijk. Zowel voor jou, als jouw collega’s. Vaak gaat het om een bepaald tijdstip of dag. Denk eraan dat je op vakantie vaak een ander ritme hebt. Ook het tijdverschil is iets wat je duidelijk moet aangeven.

 • Je mag écht vakantie vieren! Jazeker. Ook jij mag écht vakantie vieren. Doe dat ook en ontspan.

 • Last but not least: vergeet nooit te lachen!

Een heel fijne en welverdiende vakantie toegewenst!
Ontspannende groeten,
Fabienne Van den Haute

Wil je weten in welke Mood je bent? Doe de test en ontvang jouw Mood.State met mogelijke interventies waarmee je direct aan de slag kan.